Trabzon Yöresi Söz Nişan Düğün Adetleri
TRABZON YÖRESİ SÖZ NİŞAN DÜĞÜN ADETLERİ
Trabzon’da aileler genelde kendi aralarında anlaştıktan sonra, adet yerini bulsun diye kız isteme yapılır. İki ailenin de ileri gelenleri, kız evinde toplanıp sohbet ederler. Sohbet muhabbet derken iş asıl meseleye geldiğinde erkek tarafının ileri gelen büyüğü,söze efendim sebebi ziyaretimiz ile başlar ve devam eder.
“Allah’ın emri Peygamberimizin kavli ile kızınızı oğlumuza istemeye geldik.” denilerek kız istenir.Söz kız tarafındadır. Kız tarafı kendini naza çeker. Erkek tarafının hatırı sayılır kişileri devreye girer ve kız tarafı ikna edilir. Kızın fikri sorulur ve olumlu cevap verirse söz, nişan ve düğün törenlerinin nasıl olacağı kararlaştırılır.
Trabzon düğünlerinde “Söz”adetleri
İki ailenin dünürlüğü söz kesilmesi ile başlar. Nişandan sonra dünürlükte biraz daha sıkı bir döneme geçilir. Kız istemeye giden gruba dünürcü denir. Söz ile nişan arasındaki süre ailelerin ekonomik durumu, askerlik gibi değişkenlere göre kısa veya uzun tutulur .
Trabzon düğünlerinde “Nişan” adetleri
Trabzon’da söz ve nişan genellikle aynı gün içinde yapılmaktadır. Bazen de nişan için ayrı bir zaman belirlenebilir.Genelde nişan gününde düğünün tarihi belirlenmesi içindir.
Trabzon düğünlerinde Düğüne Davet adetleri
Trabzon’da düğün törenine davet işini genellikle düğün sahibi ve yakın akrabaları yapar. Düğün davetini, düğün sahiplerinin kendisinin yapması davet edilen kişiye karşı samimi olduklarını göstermek içindir. Düğün sahipleri ile aralarında önceden husumet bulunan kişiler varsa özellikle düğün sahipleri tarafından çağrılırlar.Dargın veya kırgın kimseler buna rağmen gelmek istemezse damat ya da gelin bizzat giderek onları ikna etmeye çalışır. Böylece aradaki kırgınlıklar da tatlıya bağlanır.
Trabzon düğünlerinde Kına adetleri
Trabzon’da kına töreni, gelinin baba evinde, geçireceği son gece yapılır. Kına akşamında çoğunluğu kız tarafı oluşturur çünkü kına gecesi, gelinin baba evinde geçireceği son gecedir. Kız tarafının erkek tarafına karşı nazlanışlarını kına gecesinde de devam eder. Bu naz edişler düğün günü de görülmektedir.
Trabzon’da kına gecelerinde, gelin kına yakılmadan önce ağlatılır.Gelinin ağlatılması için duygulu bir şekilde ayrılık türküleri söylenir. Bu türkülere rağmen kız ağlamazsa orada bulunan herkesçe kınanır. Erkek tarafından gelen kına yoğrulup bir tepsiye topaç şeklinde ya da olduğu gibi serilerek gelinin yanına getirilir. Tepsinin zerine dizilen mumlar ve gelinin etrafında bulunanlar ellerinde mumlarla türkü söyleyerek dönerler. Gelinin yengesi sağdıcı olarak eline kınayı sürmekle görevlidir. Gelinin sağdıcı gelinin yanında durur ve ona yapacağı şeyler konusunda yardımcı olur. Gelin önce elini açmaz. Elini açması için kaynananın geline altın vermesi gerekir. Gelinin önce sağ eline altının koyularak sürülür. Sağ elden sonra sol ele kına sürülmektedir. Geline kına yakma işlemi bitirildikten sonra gelinle birlikte bütün arkadaşları horon eşliğinde oyun oynarlar. Bu oyunlar sırasında kına gecesi bahanesiyle kızlar, orada bulunan kadınlara hünerlerini gösterirler. Bekar kızlar kendilerine bu önemli gece de kısmet ararlar. Erkekler kına gecelerine katılmadıkları için kızlar, kendilerini orada bulunan erkeklerin annelerine gösterirler.
Trabzon düğünlerinde Nikâh adetleri
Trabzon’da dini nikahın geçerliliği daha çoktur. Resmi nikah da gereklidir. Dini nikahın ve resmi nikahın düğün sahiplerinin isteğine göre değişiklik gösterir. Kimi zaman önce resmi nikah yapılır, düğünden sonra da dini nikah yapılır.
Trabzon düğünlerinde Gelin Alma‐Gelin Getirme adetleri
Trabzon’da gelin baba evinden çıkarken yanında, içinde çeyizinin bulunduğu sandığı da getirir.Bu sandıkta, gelinin özel eşyaları bulunmaktadır. Sandık evden çıkarılmadan önce gelinin kardeşi sandığın üzerine oturur. Sandığın evden çıkarılabilmesi için ücret ister. Kardeşin istediği ücret karşılandıktan sonra sandığın gelin evinden çıkışına izin verilir. Gelin evinden damat evine doğru gidilirken kız tarafının yakınları da gelin konvoyunun önünü kesip damat tarafından ücret talep edilir.
Trabzon düğünlerinde Düğün Sonrası adetleri
Trabzon’da yöresinde gelin ailesini ziyarete yedi gün sonra gider. Bu günün adı, “yedi” ya da “gelinin yedisi” olarak bilinir. Her ne kadar gelin ailesini yedi gün sonra ziyaret etse de kimi zaman bu kural değişebilmektedir