ANADOLU'DA SÖZ NİŞAN DÜĞÜN ADETLERİ

DAMAT HAMAMI ADETİ

DAMAT HAMAMI GELENEĞİ

İnsan hayatının en önemli dönemeç noktalarından biridir Evlilik . Yeni bir hayata ilk adım ve hayatınızı sevdiğiniz ile paylaşma yemininiz. Bu yazıda sizlere bu sürecin binlerce yıllık geleneği olan Damat Hamamı hakkında bilgi vereceğiz.

Zor olan kısmını başardınız ve evlenmeye karar verdiniz. Ailelerin bir araya gelmesi, gerçekleştireceğiniz düğün, yaşayacağınız evi tasarlamanız ve dahası aklınızın ucundan bile geçmeyecek yüzlerce ayrıntı. Bunun biraz da eğlenceli olması gerekmiyor muydu? İşte bu noktada size yardım eli kültürel geçmişimizden uzanıyor. Osmanlı’dan bu yana devam eden Damat Hamamı geleneği genellikle, evlilik seremonisinden bir gün önce ya da aynı günün sabahında gerçekleştirilmektedir. Damat hamamının amaçları arasında iki ailenin erkeklerini kaynaştırmak, düğün stresinin bedenden uzaklaştırılması, damadı büyük güne ve damat tıraşına hazırlaması gibi nedenler sayılabilir.

Tabi söz konusu mekan hamam olunca, günün adamının türlü şakalara maruz kalıp, kulağına su kaçması riskinden bahsetmeden geçmek olmaz. Günümüzde bu gelenek küçük yerleşim birimlerindeki düğünlerden tutun da büyük düğün organizasyonlarına kadar çok geniş bir kültürel yelpazede yer almaktadır. Bilinen basit şekli ile Damat Hamamı, iki tarafın erkekleri bir araya gelince hamamda oynanan çeşitli kağıt ve tahta oyunları (okey, batak, bezik) ile başlar ve tanışma kaynaşma süreci ile devam eder. Damada genelde soğuk su ile yapılan şakalar ve sonunda yine hamamda verilen bir ziyafet ile sona erer.

Damat hamamı geleneğinin zaman içerisindeki evrimi sonucu onu, günümüzde bir trend haline getirmiştir. Bu durumu masumane bir bekarlığa veda partisi olarak da tanımlamakta mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.