Unutulan,unutulmaya yüz tutan Anadolu’nun yöreden yöreye farklılık gösteren renk renk desen desen adet gelenek ve göreneklerinden düğün,nişan,söz,kına adet ve göreneklerini www.dugundernek.org sitemizde sizlere ulaştırmayı amaçlıyoruz. Sitemiz www.dugundernek.org eleştirilere her zaman açık olan bir site olacaktır. Gönderilen yorumlar dikkatle incelenecek ve değerlendirilecektir. www.dugundernek.org dinamik bir site olacak, her zaman kendini yenilemeye ve geliştirmeye devam edecektir. Saygılarımızla…
Kız isteme ve Söz Kesme
Anadolu’da çoğu yerde olduğu gibi Kırklareli ve çevresinde genelde evlilikler görücü usulu ile yapılır.Evlenmek isteyen erkek durumu ailesine hissettirir.Erkek annesi çevreden uygun gördüğü kızı oğluna gösterir.Erkekte onay verirse görücüye çıkılır.Kız tarafına durum eş dost konu komşu vasıtasıyla iletilir.olumlu karşılanması durumunda erkek tarafının ileri gelenleri kız tarafına görücüye gider.
Erkek tarafının büyüğü Allahın emri Peygamberin kavli ile kızımızı oğlumuza istiyoruz der.Kız tarafının yanıtı olumlu bile olsa hemen tamam denmez ve olumlu haber birkaç gün sonra aracılar ile erkek tarafına iletilir.Yörede kız kaçırma olayları çok sık görülür. Ailesi tarafından verilmeyen kızlar kendileri kaçar. Oğlanın çok sevip de alamadığı kızı da oğlan kaçırır. Sonunda aileler arasında anlaşma sağlanır ve düğün yapılır. Bu olaylar yörede normal karşılanmakta ve hiç yadırganmamaktadır.
Kırklareli ve çevresinde düğünler şehir kasaba ve köylere göre bazı farklılıklar göstermektedir. Bunun sebebi 1877 – 78 Osmanlı – Rus savaşı 1912 – 13 Balkan harbi 1924’lerdeki mübadele ile 1935-1938 1950 1960 1974 ve 1989 yıllarında yine Balkan devletlerinden gelen göçmen grupları arasındaki kültürel farklılıklardır. Bu göçlerle Kırklareli’nin değişik yerlerine yerleşen insanlar beraberlerinde birçok adetlerini de taşımışlardır. Yeni gelen göçmenler kendilerinden önce gelen insanların kültürleriyle karşılaşmış ve onlarla kaynaşarak ortak bir kültür oluşturmuştur. Ancak bu ortak kültür Kırklareli’nin değişik bölgelerinde farklı uygulamalar şeklinde görülür. Bu nedenle İl’deki düğün adetleri yer yer farklık gösterebilmektedir. Kına Gecesi
Düğün telaşı en az bir hafta öncesinden başlar ve genellikle cumartesi – pazar günü olan düğünlerde perşembe günü kızın çeyizi alınır. Bu arada yengeler sandığın üzerine oturur ve “sandık kalkmıyor” diyerek oğlan tarafından hediye istenir. Alınan çeyiz oğlan evine götürülür ve cuma gününün akşamı kına gecesi yapılır. Oğlan tarafı eğer aynı köyden ise;Kız evine o gece kına getirir. Yengelerinden biri gelinin eline kına koyar ve giderler. Daha sonra bu kına gelinin ellerine ve ayaklarına annesi babası sağ olan bir yengesi tarafından yakılır. Gelinin yüzüne renkli bir krep örtülür. Bir darbuka eşliğinde türkü söylenir. Bu türküler gelinin evden ayrılışının gurbete veya başka bir köye gidişinin öyküsüdür. Gelin de bu türkülerle içlenir ve ağlar.
Sabah gelinin kınaları öksüz bir çocuk tarafından açılır. Ellerine ve ayaklarına kına yakarken konulan paraları bu çocuk alır. Cumartesi günü öğlene doğru oğlan evine davullar kız evine de çalgılar gelir. Akşamüstü herkes işini bitirene kadar gençler oynar. Akşamüzeri kızın ahretinin (sağdıç) hazırlamış olduğu “ahret çiçeği” alınmaya gidilir. Çiçekçiden alınan naylon çiçek dalının üzeri kızların yaptığı süslerle süslenir. Çiçeğin üzerine mısır patlatılıp dizilir. Kuru üzümler bir ipe dizilerek asılır. Bununla beraber bebek sakız sigara kibrit emzik bebek oyuncağı çikolata şeker balon gibi şeyler de asılır. Ayrıca küçük küçük ampuller veya mumlar da yerleştirilerek gece yakılır. Çiçeğin saksısına da bir kutu şeker yerleştirilir çiçekle birlikte ahret kız baklava ve bir de hediye bohça hazırlar. Bütün bunlar gerdek gecesi gelinle damadın zevkle yemesi için yapılır. Bu çiçek daha sonra gelin kızın evinin bir köşesini süsler.
Bu çiçeğe karşılık gelin kız da ahrete hediye bir elbise alır. Çiçeği almaya gidildiğinde yine oyunlar oynanır ve çiçek alınarak gelin kızın bulunduğu eve getirilir. Bu çiçek yörede bolluk ve bereketin simgesi olarak nitelendirilir.
Aynı gün ve aynı zamanda oğlan tarafı da oğlanın ahretliğine (sağdıcına) gider. Davul – zurna ile ahretlik evine gelindiğinde ahretlik gelenleri karşılar. Yaşlılar oturur gençler de oynar. Daha sonra ahretliğin hazırlamış olduğu baklava tepsisi ve kurbanlık bir koç eller üstünde damat evine götürülür. Ayrıca ahretlik damat için bir başka hediye de almıştır. Düğün
Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gecede esas düğün olur. Oyunlar karşılama halay ve mendil havası şeklindedir. Aynı gece oğlan tarafı kız evine davullar eşliğinde takacakları takılarla birlikte gider. Bunları ” okuyucu ” denen bir kadın teker teker gelinin başı üzerinde döndürerek kimden olduğunu yüksek sesle söyler.
Bu arada gelin kız gelinliğe adım attığından yalnız gezdirilmez. Cinler ve perilerden korkulduğundan yanında mutlaka biri bulundurulur.
Pazar sabahı gelin kız yine erkenden gelinlik giyer ve oğlan tarafından takıları almaya gelenleri karşılar. Kız ve oğlan tarafı birlikte oyunlar oynarlar. Kızın ve oğlanın yengeleri birlikte takıları alarak oğlan evine götürürler. Gelinin ahreti de ahret çiçeğini alıp damada götürür. Oğlan evinde de oyunlar oynanır ve kız tarafı geri döner. Gelin kendisini sevdiğine götürecek halayın gelmesini bekler. Sabahtan ahretlik evinden davul ve zurna ile uykudan uyandırılan damat eve getirilir ve tıraş için hazırlık yapılır. Davullar köyün kahvehanelerini dolaşarak köy halkını tıraşa davet eder. Bir iki saatte biten tıraştan sonra gelin alıcı “halay” yola çıkar ve gelin evine gider. Gelin Alma
Arkadaşları ile oynayan gelin kendisini almaya gelen halayına bir kez baktırılır ve bir daha yengelerin kendisini almaya gelmelerini bekler. Kaynana gelini beklerken evden getirdiği ekmeği bolluk ve bereket niyetiyle dağıtır. Ama gelin naz yapar gelmez. Önce gelin evinden kaynanaya bir ayna götürülerek baktırılır. Kaynana aynanın üzerine para koyar. Yine gelini isteriz diye tezahürat yapılır fakat gelin yine çıkarılmaz. Bu kez de gelinin ayakkabısı götürülür. Para alınır. Bu ayakkabı gelinin çıkacağına işarettir. El çırparak yine gelini isterler. Daha sonra iki yenge ve önde darbuka çalıp mani söyleyen kız arkadaşları ile birlikte gelin getirilir. Fakat kaynana oynamadan gelin ortaya girmez.
Yengelerin ve mani söyleyen kızların koluna birer başörtü bağlanır. Kızlara birer kutu şeker ve yengelere de para verilir. Yenge kadınlar gelini kaynananın elini öpmeye götürürler. Gelin kaynananın üç kez elini üç kez de ayağının altını öper. Kaynana da gelinin sırtını üç kez sıvazlar. Bu adetin yapılmasından sonra gelin halayla gelen yakın akrabaların ve komşuların ellerini öper. Gelin daha sonra varsa erkek kardeşleri yok ise amca ve dayıları tarafından arabaya bindirilir. Evden çıkan gelin arabasının arkasından gelinin gideceği eve kendisi ile birlikte bereket götürmesi dileğiyle su içerisinde buğday ve darı atılır.
Gelin arabası damat evine gelmeden daha önce kız evinden “Müjde Yastığı”nı alan biri yastığı damada götürerek para alır. Damat evine gelen gelini damat etrafa şeker ve paralar atarak karşılar. Sonra gelinin duvağını kaldırır ve kendi hediyesini takar. Ahretlik kapının önünde bir tüfekle bekler. İçeriden çıkan damat üç kez tüfeği ateşledikten sonra ucunda para bağlı mendili düğün halkına doğru atar. Mendili kim alırsa evlenme sırasının onda olduğu söylenir. Bu arada gelin dışarı çıkarılır kucağına kız ve oğlan çocuğu oturtulur. Damat son kez babası kardeşleri yakın akrabaları ve arkadaşları ile oynar. Akşam üzeri arkadaşları tarafından köy içine gezmeye çıkartılır. Gerdek gecesi imam nikahı kıyılır. Düğünden Sonra
Genç kızlıktan kadınlığa geçen gelin pazartesi sabahı damadın yakın akrabalarını gezer ve büyüklerin elerini öperek onlara havlu verir. Onlar da hediye ya da para verirler. Daha sonra gelin bir kaba su doldurur ve bu su görümceler tarafından üç defa dökülerek geldiği evde işlerinin su gibi akıp gitmesi temenni edilir. Öğleden sonra gelin yine gelinliğini giyer ve son defa eğlenilir. “Duvak” veya “Cuma” denilen bu eğlence kaynananın günüdür. Sadece kadınlar kendileri çalıp oynarlar. Eğlencenin ortasında kaynana orta yerde bir çömlek kırar ve bu hareketiyle “düşmanlarım çatlasın gelinin çömleğin parçaları kadar çocuğu olsun” demek ister.
Bir hafta sonra gelin damat ve ailesi gelinin ailesine yemeğe giderler. Buna geziden gelen “geze” veya “kız ardı” denir. Bu gezmede yemekler yenir sohbet edilir aynı zamanda damatlık yapmanın da gelinlik yapmak kadar zor olduğunun bilinmesi için damada bir tabak içerisinde darı getirilerek sayması istenir. Önüne pösteki getirilerek tüylerinin sayılması ve kedi getirilerek nallanması istenir. En zorlusu da damadın ayaklarından zincirle tavana asılmaya kalkmalarıdır Bunların üstesinden gelemeyeceğini bilen damat para vererek gençlerden kurtulmaya çalışır. İki üç gün sonra da gelinin ailesi oğlan evine yemeğe gider. Bu ziyaretlerde iki ailenin daha iyi anlaşması kaynaşması amaçlanır.